Ordföranden har ordet – jan 2015

Göteborgspanorama. Foto: WikiCommons.

Göteborgspanorama. Foto från WikiCommons.

Gåtan i min förra krönika löstes av Christer Forss. Det var andra gången han blev först med att hitta rätt svar. De fyra operor som jag sökte var: A) Tristan och Isolde (Wagner), B) I Capuleti e I Montecchi/Romeo och Julia (Bellini), C) Pelléas och Mélisande (Debussy), D) Orfeus och Eurydike (Gluck). Grattis till Christer! Skall det bli tredje gången gillt?

Nu är det nytt år, nya friska tag och en ny gåta. Den 7 februari har ju GöteborgsOperan Skandinavien-premiär på operan A Flowering Tree. Spännande! Osökt infinner sig då tanken på andra TRÄD, som förekommit på GöteborgsOperans scen under de första tjugo åren. Vilka olika träd kan det vara som döljer sig bakom de följande beskrivningarna?

A) I första akten av en opera lyckas den unge hjälten i tvillingsysterns närvaro rycka ut ett svärd ur ett träd. Sådant händer i operans värld, mer sällan i verkliga livet. Vilken sorts träd är det?

B) I en annan opera sjunger en filosofisk skomakare om doften från ett annat träd, eller skall vi säga buske, som när operan översatts till svenska, faktiskt fått två olika namn. Ett av dem räcker som svar.

C) I en tredje opera lovar en svekfull sjöofficer att han skall komma tillbaka till sin unga hustru innan ett visst träd blommar. Han håller inte sitt löfte. Vilket är det blommande trädet?

D) En fjärde opera slutar med att en kvinna, tack vare gudomligt inflytande, förvandlas till ett träd. Vilket?

E) Vilket ”träd” är det som på GöteborgsOperan förekommit i många olika skepnader, EXEMPELVIS som förälskad kyrkomålare, okänd prins, fattig poet, deserterad sergeant, riddare från Aquileia, kvinnojagande hertig, svensk kung, infant av Spanien och sånglärare i Wien?

F) Till sist handlar det om en hel skog, inte bara ett enstaka träd. En skog som tycks röra sig i landskapet. Och därmed medverkar till att besegla titelfigurens öde. Vad heter den skogen?

Ser du inte skogen för bara träd? Jo, det tror jag! Skicka in din lösning direkt till christer.elfverson@telia.com. Ett litet pris utlovas, men framför allt är det ju mycket ärofullt att vinna en så här prestigeladdad tävling. Det ger eko över hela operavärlden!

Och apropå träd: Får jag göra reklam för en nyutsprungen bok? Tjugo år av scenkonst är namnet på en magnifik, alldeles nyutkommen, bok om GöteborgsOperans första tjugo år. ”Trädet” E i gåtan ovan presenteras till exempel i den boken på sidorna 118-127. Men där finns också fylliga och personliga presentationer av regissörer som Staffan Aspegren, sångare som Nina Stemme, dirigenter som Giancarlo Andretta och dansare som Micol Mantini. Boken är rik på illustrationer, ett riktigt praktverk. Det är ett rent nöje att bläddra i den och försjunka i minnen av uppsättningar som Kristina från Duvemåla, Rosenkavaljeren, Turandot, Julius Caesar, Resan till Reims, My fair lady, Romeo och Julia och Spirit.

I slutet av boken bidrar även GöteborgsOperans restaurang med ett par recept. Vad sägs till exempel om ”Torskrygg med rökt sidfläsk, portobello och rödlök i rödvinssås samt potatis- och palsternackspuré”? En kalenderbitare och GO-nörd som jag saknar egentligen bara en sak i den här boken. Jag skulle vilja att ALLA uppsättningar var noggrant beskrivna vad gäller rollbesättningar och produktionsteam. Men då hade väl boken blivit dubbelt så tjock. Och den är redan tungt vägande! 256 sidor!
Tjugo år av scenkonst finns att köpa i Operashopen.

Jag är säker på att även de kommande tjugo åren på GöteborgsOperan blir fortsatt mycket framgångsrika. Operavåren 2015 lovar gott: John Adams opera A Flowering Tree inleder vårsäsongen, i april följer dubbelprogrammet Riddar Blåskäggs borg (Bartòk) och Erwartung (Schönberg) och i maj Rossinis Askungen. Dessutom turnerar Operan i regionen från den 15 april med en tältversion av Verdis Rigoletto. Vilken spännvidd!

GöteborgsOperans Vänner har en lång rad evenemang och aktiviteter under våren. Vi bevakar förstås operarepertoaren men ordnar också en del annat. Du har väl fått programmet? I början av december skickade vi ut ett preliminärt program som gäller fram till sommaren, och nu i dagarna ett program för den närmaste tiden. Hör av dig om du inte fått det!

Av kalendariet framgår att årsmötet infaller måndagen den 9 mars kl 19.00. Vi börjar på Lilla scenen med årsmötesförhandlingar och stipendieutdelning. Spännande att se vilka som belönas med stipendium i år! Därefter blir det en måltid i GöteborgsOperans restaurang.

Styrelseledamöterna Rigmor Börjesson, Stig Börjesson och Jan-Erik Hultman har dessvärre meddelat att de nu lämnar styrelsen. Paret Börjesson efter mycket lång, mycket trogen och mycket hängiven tjänst och Jan-Erik efter bara ett års intensivt och energiskt idésprutande. Han lämnar styrelsen på grund av flytt till Falkenberg. Alla tre kommer jag att sakna. Efterträdare behövs. Kan du tänka dig att delta i styrelsearbetet ber jag dig kontakta valberedningens ordförande Lennart Röök, 0303-776999, 0705-812560 eller l.rook@telia.com . Jag kan avslöja att vi har det mycket trevligt på våra möten. Man blir helt enkelt GLAD av att vara med i en styrelse med bara VÄNNER!

Vi efterlyser också från medlemmarna idéer om hur vår verksamhet kan utvecklas, så att det blir ännu mer värdefullt att vara medlem i GöteborgsOperans Vänner. Hör av dig!

Vi ses väl på GöteborgsOperan?

Christer Elfversson, ordförande för
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg

 Panora rånhamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.

Panorma sett från hamnpiren i Mölle. Foto: WikiCommons.