Åke Zetterström

Åke Zetterström har en av huvudrollerna som Jaroslav Prus i Fallet MakropulosFoto från Wikimedia Commons.

är född den 14 november 1964 i Göteborg. Han är operasångare – baryton – och utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Han medverkade 1994 i invignings-föreställningen av GöteborgsOperan och tillhör sedan dess solistensemblen vid operan.

Våren 2015 hade han rollen som Dandini i Rossinis ”Askungen”. Denna opera gavs även 2003 på GöteborgsOperan och även då hade Åke Zetterström rollen som Dandini.

Åke Zetterström växte upp i Göteborg med sina föräldrar där pappa Rune var operasångare (bas), något som har format honom som människa, menade han i en intervjun i julnumret 2010 av Tidskriften OPERA. Då hade Åke Zetterström fått Operapriset för sin
 hyllade rolltolkning av Sixtus Beckmesser i ”Mästersångarna i Nürnberg”
GöteborgsOperan under våren 2010.

Åke Zetterström fick Operapriset 2010.

Åke Zetterström fick Operapriset 2010.

Lars Sjöberg i Expressen skrev: ”Den största sensationen är Åke Zetterströms 
Beckmesser, som inte för ett ögonblick tillåts bli vare sig löjlig eller beklaglig. Pedantisk och odräglig, visst är han det – men för en gångs skull mänsklig och seriös, och därmed vanvettigt rolig”. Citat i motiveringen till Åke Zetterströms Operapris 2010. Förutom en pengasumman består Operapriset av Sigurd Perssons statyett ”Eldslinga”.

Åke Zetterström har gjort en rad stora roller på GöteborgsOperan. Som den största upplevelsen hittills i karriären såg han just Beckmesser. Under hösten 2010 gjorde Åke Zetterström en bejublad insats som Nick Shadow i GöteborgsOperans uppsättning av ”Rucklarens väg”. Våren 2011 väntade barockoperan ”Alcina”, där han hade rollen som Melisso.

Åke Zetterström som Beckmesser i ”Mästersångarna i Nürnberg”. Foto: Mats Bäcker.

Bland hans många andra roller kan nämnas Papageno, Talaren och Andre harneskbeklädde i ”Trollflöjten”, Prosten Brusander i ”Kristina från Duvemåla”, Angelotti i ”Tosca”, Schaunard i ”La Bohème”, Gunther i ”Ragnarök”, Zuniga i ”Carmen”, Brandsoldaten i ”Dockdoktorn” och Figaro i ”Barberaren i Sevillia”.

Åke Zetterström (Dandini) och Markus Schwartz (Don Magnifico) – i ”Askungen” från 2003 – åter aktuell våren 2015. Foto: Ingmar Jernberg.

Vidare Dandini i ”Askungen”, Ford i ”Falstaff”, Ribbing i ”Gustavo III”, titelrollen i ”Don Giovanni”, Greven och Antonio i ”Figaros bröllop”, Andrej Tjelkalov i ”Boris Godunov”, Achillas i ”Julius Caesar” och Advokat Sjögren (Dr Falke) i ”Läderlappen”. Hösten 2013 spelade han Dulcamara i ”Kärleksdrycken”.

Mirakeldoktorn Dulcamara och karnevalen kommer till en by och fyller den med magi. Då befinner vi oss i en tid där en cyklande handelsresande i mirakelkurer kunde göra en avgörande skillnad mellan hopp och förtvivlan.

Dulcamara presenterar sitt elixir på följande sätt:

Solanum dulcamara - Besksöta. Foto: Wikimedia Commons.

Solanum dulcamara –Besksöta. Foto från Wikimedia Commons.

”Den rör på paralytiker,
den hjälper apoplektiker,
astmatiker, reumatiker,
neurotiker och afatiker,
den botar diabetiker,
dyspeptiker, dyslektiker,
och även kronisk hepatit
som hela tiden sprids.

Dulcamaras Medicin, Åke Zetterström, foto - Henrik Björnsson.

Dulcamaras ”Medicin” med Åke Zetterström i huvudrollen. Foto: Henrik Björnsson.

Helt otrolig mot insekter,
helt otrolig mot hepatit,
får fart på paralytiker
och lugnar apoplektiker.
Kom hit och köp min medicin,
du tjejen där, hej damen,
du killen där, ta chansen,
idag till extrapris.
Kom närmre, närmre, damerna,
kom närmre, närmre, alla barn,
kom hit och köp min medicin,
idag till extrapris.”

Zetterström gästade 2004 Drottningholms Slottsteater med titelrollen i Reine Jönssons opera “Cecilia och Apkungen”, som också sändes i tv den 31 juli 2004. Han medverkade 2008 i Musikteaterverkets uppsättning av “Death Knocks” i Kronhuset.

Åke Zetterström är även en flitigt anlitad konsertsångare i både profana och sakrala sammanhang och finns dokumenterad på flera radio- och cd-inspelningar.

==Priser och utmärkelser==

”Barberaren i Sevilla”, Ida Falk Winland (Rosina) och Åke Zetterström (Figaro), Foto: Mats Bäcker.

• År 1994 erhöll Åke Zetterström Birgit Nilsson-stipendiet. ur Birgit Nilssons hand.

• För rollen i Apkungen på Drottningholms slottsteater fick Åke Zetterström 2005 Drottningholmsteaterns vänners Gertrude och Ivar Philipsons stipendium ur kronprinsessan Victorias hand.

• För rollen som Sixtus Beckmesser i ”Mästersångarna i Nürnberg” tilldelades Åke Zetterström Tidskriften OPERA:s Operapris 2010: Åke Zetterström årets vinnare av tidskriftens Operas Operapris år 2010. Victoria Ahlén intervjuar, 2:14 minuter, YouTube.

==Externa länkar==
* Barberaren i Sevilla – GöteborgsOperan 2013, 3:04 minuter. YouTube.

* Åke Zetterström, GöteborgsOperan.

* Läs artikel på Wikipedia: Åke Zetterström.

Åke Zetterström, foto - Ingmar Jernberg

Åke Zetterström. Foto: Ingmar Jernberg.

/emg 2015

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg