Anders Lorentzson

Anders Lorentzson, 2015 Photo - Eskil Malmberg

Anders Lorentzson, 2015. Foto: Eskil Malmberg.

Anders Lorentzson, född den 11 april 1955 i Ambjörnarp, är opera- och konsertsångare (basbaryton). Han var från 1985 solist på Kungliga Operan i Stockholm innan han 1994 engagerades vid GöteborgsOperan.

I höst – med premiär lördagen den 25 november – medverkar Lorentzson i Carmen, som löjtnant Zoniga. Under våren 2016 hade han på nytt rollen som Banco i Macbeth.

Under hösten 2014 var Anders Lorentzson engagerad på Metropolitan Opera som cover för de båda rollerna Sarastro i Trollflöjten och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg.

Bland hans många roller på GöteborgsOperan kan nämnas titelrollerna i Figaros bröllop och Den flygande holländaren, Leporello i Don Giovanni, Lindorf/Coppelius/Mirakel/Dapertutto i Hoffmanns äventyr, Baron Scarpia i Tosca, don Prudenzio i Resan till Reims, Colline i La Bohème, Basilio i Barberaren i Sevilla, Doktorn i Wozzeck, Vandraren i Siegfried, Javert i Les Misérables, Geronte i Manon Lescaut, Osmin i Enleveringen ur seraljen, Greve Waldner i Arabella, Mefistofeles i Faust, Banco i Macbeth, Frank i Läderlappen, Martin Zapater i Goya, Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg, Filip II i Don Carlos, Vattenanden i Rusalka och Jacopo Fiesco i Simon Boccanegra.

Hans tolkningar av Baron von Ochs i Rosenkavaljeren och Wotan i Valkyrian samt titelrollen i Falstaff har varit bland hans mest uppmärksammade. Anders Lorentzsons senare roller på GöteborgsOperan är bland andra Mr. Flint i Billy Budd och Peneios i den konsertant framförda Daphne.

GöteborgsOperan har han dessutom haft rollen som Riddar Blåskägg i Riddar Blåskäggs borg. I den nyskrivna operan Notorious med världspremiär 19 september 2015 hade Lorentzson den tysta rollen som Alicias far – träffande lik Alfred Hitchcock. Under tiden 21 nov 2015 – 5 feb 2016 har han rollen som Kolenatý i Fallet Makropulos.

Lorentzson har gjort en rad andra roller på Kungliga Operan som Sparafucile i Rigoletto, Titurel i Parsifal och Basilio i Barberaren i Sevilla och under våren 2014 Kommendören i Don Giovanni. Under mars-april 2016 har han rollen som Arkel i Pelléas och Mélisande.

Anders Lorentzson gästade 2007 Vilnius-operan i Litauen som Wotan i Valkyrian liksom vid deras sommarturné till Ljubljana i Slovenien och Ravenna-festivalen i Italien. Nyligen har han sjungit denna roll även i Taipei, Taiwan.

Lorentzson som Wotan i Valkyrian, GO 2005 foto - Ingmar Jernberg

Lorentzson som Wotan i Valkyrian, GöteborgsOperan 2005. Foto: Ingmar Jernberg.

Anders Lorentzson har även gästat Malmö Opera, Drottningholms slottsteater, Nyslotts operafestival, Bolsjojteatern i Moskva och Prags Nationalopera.

På konsertscenen har Anders Lorentzon ofta framträtt i verk som Händels Messias, Mozarts Requiem, Haydns Skapelsen och Verdis Requiem.

Anders Lorentzson erhöll 1994 stipendium från Set Svanholms minnesfond.

Läs vad GöteborgsOperan skriver om Anders Lorentzson.

… och vad Kungliga Operan skriver om Anders Lorentzson.

Även Wikipedia har en artikel om Anders Lorentzson.

Lyssna på ett avsnitt ur Nomeda Kazlaus and Anders Lorentzson: Brunnhilde and Wotan duet from ”Walkure” by R.Wagner (Live), YouTube. Lithuanian National Opera and Ballett Theatre, 2007.

Anders Lorentzson, foto - Joakim Roos

Anders Lorentzson. Foto: Joakim Roos.

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg