Nyfiken på: Mats Bäcker

Scen ur ”Alcina” med Ida Falk Winland som Morgana. Foto: Mats Bäcker.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

”Foto: Mats Bäcker” står det under flera foton, som vi publicerat på Hemsidan för GöteborgsOperans Vänner.

I den nu aktuella jubileumsboken ”GöteborgsOperan 20 år – 1994-2014” har Mats Bäcker tagit samtliga svart-vita porträttbilder. Bilderna är fotograferade på Tri-X-film med Hasselbladskamreror tillverkade i Nordstaden mitt emot GöteborgsOperan. Den ena kameran – modell 500 C/M – är från 1983 och den andra – modell 203FE – är från 1995.

Mats Bäcker har tidigare ställt ut rockfoton – en utställning med fotografier öppnade den 1 december 2012 på Värmlands museum i Karlstad. Mats Bäcker, som är född i Hagfors, har mest fotat scenkonst. På 1970-talet slog han igenom som ”rockfotograf”. Utställningen lyfte fram hans foton från rock- och punkscenen med en rad artistporträtt; ”RAW POWER – Rockbilder 1977–1986”. Utställningen visades till den 27 januari 2013.

Mats Bäcker är en av Sveriges mest stilbildande rockfotografer.
Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet skildrade han rock- och punkstjärnor i intima porträtt, backstage och på scenframträdanden: David Bowie, U2, Rolling Stones, Clash, Prince, Tina Turner, Grace Jones och Iggy Pop blandas med band som TT-Reuter, Garbochock, Fiendens musik, Problem med flera.

Utställningen i Karlstad – från december 2012 till januari 2013 – var första gången som Mats Bäckers bilder från rockscenen visades samlat och i stort format.

En del av denna text är hämtad från en notis i Svenska Dagbladet den 1 december 2012 skriven av Bo Löfvendahl och från hemsidan för Värmlands Museum i Karlstad.

Läs mer: RAW POWER – Rockbilder 1977–1986

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Scen ur Julius Caesar. William Towers som Julius Ceasar, Ida Falk Winland som Cleopatra och Marianne Schell som Nirenus.
Scen ur ”Julius Caesar”. William Towers som Julius Caesar, Ida Falk Winland som Cleopatra och Marianne Schell som Nirenus. Foto: Mats Bäcker.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg