Joachim Bäckström

Joachim Bäckström

Joachim Bäckström, tenor som gästar GöteborgsOperan säsongen 2016/2017.
Foto: Eskil Malmberg.

Joachim Bäckström, född 28 juni 1974 i Trelleborg, är tenor.

Den 9 april 2016 debuterade Joachim Bäckström på GöteborgsOperan i rollen som Laertes i Hamlet. Under hösten 2016 medverkar han som Don José i elva föreställningar av Carmen med premiär den 25 november.

Joachim Bäckströms operakarriär inleddes vid Operaen på Holmen i Köpenhamn och har sedan fortsatt vidare till Malmö Opera, Kungliga Operan i Stockholm och Norrlandsoperan samt nu även till GöteborgsOperan.

Däremellan har han hunnit med gästspel vid Opera Østfold i Halden, Finlands nationalopera i Helsingfors, Sanssouci i Potsdam och Grand Théâtre de Genève i Genève.

Joachim Bäckström är en etablerad konsertsångare och har medverkat som solist vid ett flertal konserter under de senaste åren.

Bäckström debuterade 2007, via praktiken som ingick i utbildningen, som Raul de St Brioche i Glada änkan vid Operaen på Holmen i Köpenhamn. Här har han även sjungit rollen som Gastone i La traviata och Don José och Remendado i Carmen. Vid Malmö Opera hade Bäckström ett fast engagemang 2011-14 som tenor. Där fick han sitt genombrott i rollen som Pinkerton i Puccinis Madama Butterfly. Under våren 2013 sjöng Bäckström Don José i Carmen på Operan i Köpenhamn och Tamino i Trollflöjten på Malmö Opera. Vidare märks roller som Steva i Jenufa, Cavaradossi i Tosca och Romeo i Gounods Romeo och Julia i en turnéversion med Malmö Opera. Under sommaren 2013 framträdde han som Atis i Joseph Martin Krauss Proserpin vid Musikfestspiele Potsdam Sanssouci.

Vid ett flertal tillfällen har Joachim Bäckström medverkat som solist vid konserter med Jussi Björling-tema, bland annat vid en minneskonsert på Skansen i augusti 2011. Vid Helsingborgs Kammarmusikförenings konsert i Dunkers kulturhus i april 2011 till minne av Björling framträdde Bäckström i ett program med titeln Joachim Bäckström – i Jussis fotspår. Även då framfördes flera av Björlings paradnummer som ”Blomsterarian” ur Carmen, ”Lenskijs aria” ur Eugen Onegin och ”Jag längtar dig” av Hugo Alfvén samt några av Peterson-Bergers ”Fyra visor i folkton”.

Tillsammans med Göteborg Wind Orchestra bjöd Bäckström i januari 2014 på ett uppskattat program med titeln Jussi i våra hjärtan. Den 22 januari gästades Folket Hus i Kungshamn och kvällen därpå Kronhuset i Göteborg. Av Björlings repertoar framförde han då sånger som ”Tonerna”, ”Land du välsignade”, ”Aftonstämning” och ”Till havs” i nya arrangemang för blåsare och sångare.

Under säsongen 2013/2014 framträdde Bäckström som Don José på Finlands Nationalopera i Helsingfors och på Malmö Opera som des Grieux i Massenets Manon, Rodolfo i La Bohème samt Sångaren i Rosenkavaljeren. Vid Kungliga Operan i Stockholm hade han under säsongen 2014/2015 rollen som Tamino i Trollflöjten. Samma roll hade han vid debuten på Grand Théâtre de Genève i december 2015. På Norrlandsoperan gjorde han för första gången Hertigen i Rigoletto under oktober-november 2015.

Priser och utmärkelser
2007 – Christina Nilsson-stipendiet
2011 – Birgit Nilsson-stipendiet
2012 – Jussi Björlingsällskapets pris
2012 – Malmö Operas Vänners stipendium

Se även artikel på Wikipedia: Joachim Bäckström

och GöteborgsOperans hemsida: Joachim Bäckström

emg 2016
cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg