Notorious!!!

Vinjett till filmen ”Notorious”. Foto från Wikimedia Commons.


Notorious, är en nyskriven svensk opera i fem akter med musik av Hans Gefors och med libretto av Kerstin Perski från 2014. Operan baseras på den amerikanska film noir-thrillern Notorious! (originaltitel: Notorious) från 1946, regisserad av Alfred Hitchcock, med Ingrid Bergman och Cary Grant i huvudrollerna. Uruppförandet av operan sammanföll tidsmässigt med högtidlighållandet av Ingrid Bergmans 100-åriga minnesdag den 29 augusti 2015.
Kerstin Perski och Hans Gefors. Foto: Camilla Simonson.

Kerstin Perski och Hans Gefors. Foto: Camilla Simonson.


=== Bakgrund ===
Operan Notorious är i fem akter med musik komponerad av Hans Gefors och med libretto av Kerstin Perski efter Alfred Hitchcocks spionthriller med samma namn. Det är en historia om kärlek som förblindar, men ändå är det elixir som gör livet värt att leva.

Operan hade urpremiär på GöteborgsOperan den 19 september 2015. Föreställningen är regisserad av Keith Warner. Han har nära samarbetat med David Fielding, som svarat för scenografi och kostymdesign. Resultatet är en uppsättning där Hitchcocks närvaro märks i hög grad.

Huvudrollen som Alicia Hauser har Nina Stemme. Rollen är skriven direkt för henne. Även de andra bärande rollerna är skrivna direkt för sina sångare: John Lundgren i rollen som Devlin, Michael Weinius i rollen som Alexander Sebastian och Katarina Karnéus har rollen som Madame Sebastian. Dirigent är Patrik Ringborg.

John Lundgren och Nina Stemme i ”Notorious”. Foto: Mats Bäcker.


=== Storyn ===
Berättelsen i Hitchcocks film har klart operamässiga kvaliteter; under andra världskriget övertalar CIA-agenten T. R. Devlin amerikanskan Alicia, dotter till en känd nazist, att bli spion i Rio de Janeiro. De båda attraheras allt mer av varandra, men uppdraget tvingar Alicia att förföra en man från motståndarsidan. Förblindad av svartsjuka tvingas Devlin, att se Alicia gifta sig med en annan man.

Michael Weinius och Nina Stemme i ”Notorious”. Foto: Mats Bäcker.


=== Rollistan ===
Rollerna och solisterna i operan:

Alicia Hauser (sopran), Nina Stemme
T. R. Devlin (baryton), John Lundgren
Alexander Sebastian (tenor), Michael Weinius
Madame Sebastian (mezzosopran), Katarina Karnéus
Prescott (tenor), Jón Ketilsson
Alicias far (bas), Anders Lorentzson
Emil Hupka (tenor), Jonas Olofsson
Professor Rossner/Agent 1 (tenor), Ingemar Anderson
Commodore (baryton)/Eric Mathis (tenor)/Agent 2 (tenor), Mattias Ermedahl
Dr Anderson/Agent 3 (baryton), Mats Persson
Dr Knerr/Agent 4 (bas), Mats Almgren
Operans kör spelar också en betydande roll.

=== Noterat ===
Sten A. Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har under 2015 lämnat en betydande donation till GöteborgsOperan för uruppförandet av Notorious.

Michael Weinius och Katarina Karnéus i en nyckelscen. Foto av Mats Bäcker.

Michael Weinius, som Alexander Sebastian, och Katarina Karnéus, som hans mor Madame Sebastian, i en nyckelscen. Foto av Mats Bäcker.


=== För övrigt ===
* Aniara, en svensk opera från 1958, som sattes upp på Göteborgsoperan vid dess invigning den 15 oktober 1994 i regi av Marie Feldtmann.

* Goya, en svensk opera med musik av Daniel Börtz och liberetto av Magnus Florin. Urpremiären var den 26 september 2009 på Göteborgsoperan.

* Notorious!, filmen ”Notorious!”, som hade ett utropstecken efter titeln när den premiärvisades den 21 januari 1947 i Sverige. Detta till skillnad från det amerikansk originalet, som hette ”Notorious” – utan utropstecken – vid premiären i New York 15 augusti 1946!

Se även Wikipedia: Notorious

Notorious har följande speldagar i okt-nov 2015: 3/10, 8/10, 11/10, 15/10, 21/10, 24/10, 30/10 och 1/11.

Passa på att se någon av föreställningarna – Köp biljett/biljetter!

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg