Operavännernas resa till Paris 9-12 april 2019
Inbjudan och program för operavännernas Parisresa gick ut med ett medlemsbrev i maj. Finns även på vår hemsida, http://www.govanner.se. Arrangör är resebyrån BK Travel Solutions, som också ordnade GöteborgsOperans Vänners resa till Hamburg i våras. Då åkte vi buss. Nu är det dags för flyg. Hos BK Travel Solutions hittar du all information om resan. Telefon 040-60 60 220 eller info@bktravelsolutions.se
Priset är 14.995 SEK per person i dubbelrum Enkelrumstillägg 2.50 SEK.
Eurokursen är besvärande för den svenska kronan. En euro kostar när detta skrivs 10 kronor och 30 öre. 0ch operabiljetterna är väldigt dyra i Paris. En mycket stor del av deltagaravgiften går till biljetterna. Vi ser hela TRE föreställningar, TRE sinsemellan väldigt olika operor, enligt följande:
Tisdagen den 9 april kl 19.30 på den ”nya” och väldiga Opéra Bastille, som blev klar 1989, börjar vi med Dmitrij Sjostakovitjs opera Lady Macbeth från Mzensk från 1932. Den gavs i en mycket omtalad uppsättning på GöteborgsOperan 2012. Då gjorde Gitta-Maria Sjöberg den krävande titelrollen.
Operan bygger på en kortroman av Nikolaj Leskov och handlar om en välbärgad hustru som lever i ett kärlekslöst, förkvävande äktenskap och hittar passionen genom en annan man. Hon mördar sin svärfar, sin man och sin rival innan hon själv slutligen tar livet av sig.
Handlingen – och musiken – är en blandning av tragedi, komedi och satir. Skarp grovhet blandas med kontrapunktiska moment, melodiösa klanger, imitativa effekter och symfoniska passager. I de fyra akterna återfinner man ett myller av människor och olika scener, jämförbart med en fransk ”grand opéra” från 1800-talet eller en stor rysk opera à la Mussorgskij.
Huvudpersonerna är Katerina Ismajlova, hennes älskare drängen Sergej, hennes svärfar Boris och hennes make Zinovij.
På Opéra Bastille ges operan i regi av Krzysztof Warlikowski, en regissör som regisserat mycket talteater men också exempelvis Parsifal, Don Carlos och Rucklarens väg på de stora operascenerna i Paris och Berlin med flera ställen. Dirigent är Ingo Metzmacher, som bland mycket annat dirigerat Lulu och Elektra i Wien och Ringen i Genève.
Sångarna är med ett undantag okända namn för mig. Ausrinè Stundytè sjunger Katerina, Dmitry Ulyanov Boris och Pavel Cernoch Sergeij. Det för mig bekanta namnet är John Daszak, som gör Zinovij. Han verkar ha gått över i karaktärstenorfacket och har på senare tid gjort exempelvis Loge i Bayreuth. Andra aktuella roller är Vere i Billy Budd och von Ascenbach i Döden i Venedig.
Jag får nog bekänna att Lady Macbeth från Mzensk är en riktigt stor favorit bland 1900- falsoperorna.
Onsdagen den 10 april är det så dags för den gamla, klassiska Opéra Garnier, berömd för sin väldiga foajétrappa, sitt Chagall-tak i salongen och den underjordiska ”sjö”, som påstås ligga i de djupa källarvalven. Där får vi se och höra Donizettis komiska mästerverk från 1843 Don Pasquale. Den hade faktiskt sin urpremiär i just Paris, på Théatre Italien. Även om Don Pasquale inte innehåller så många örhängen som Kärleksdrycken är den omisskännligt donizettisk. Ett pärlband av medryckande arior, duetter och ensembler.
Intrigen är den klassiska som vi känner igen från commedia dell ́arte, från Molière och från Rossini: Den gamle ungkarlen Don Pasquale vill gifta sig med den unga änkan Norina, som emellertid är mer intresserad av Ernesto. Mycket förvecklingar, ett arrangerat skenäktenskap och dråplig situationskomik. Samt ett härligt sångargalleri: En riktig buffabas i titelrollen, en ”Rossinitenor” som Ernesto och ett mycket krävande sopranparti för Norina. Dirigent på Opéra Garnier är Michele Mariotti, regissör för den här uppsättningen Damiano Michieletto. Den stjärnspäckade ensemblen består av Michele Pertusi som Don Pasuale, Javier Camarena som Ernesto, Mariusz Kwiecien som Doktor Malatesta. Sist men inte minst får vi se och höra Pretty Yende som Norina.
Torsdagen den 11 april är vi så tillbaka på Opéra Bastille för självaste PREMIÄREN på en nyuppsättning av Carmen, en opera som väl inte kräver någon närmare presentation. Den lär vara världens mest spelade. Hos oss i Göteborg gavs den senast 2016.
Carmen fick sin urpremiär på Opéra Comique i Paris 1875. Men den uppsättning som avslutar vårt besök i Paris den här gången innehåller en del mycket intressanta namn. Världsstjärnor skulle jag nog säga.
Calixto Bieito regisserar. Han är ett av de riktigt stora regissörsnamnen nu. Ofta kontroversiell. Vi som var med i Hamburg minns kanske, alternativt försöker glömma, hans tolkning av Verdis Requiem. Men han har gjort regi på många andra håll, exempelvis i Berlin, i London och Barcelona.
I huvudrollerna ser och hör vi Roberto Alagna som Don José och Anita Rachvelisvilli som Carmen. Alagna är en väldig stjärna i Frankrike. Just i sommar sjunger han i Trubaduren. Men han har gjort och gör mycket på Metropolitan och i London. Dock är han numera aldrig på La Scala, där han blev utbuad som Macduff för några år sedan.
Rachvellisvilli gjorde häromåret rollen som Carmen mot Jonas Kaufmann vid den även i svensk TV sända säsongsöppningen av La Scala. En bättre Carmen har jag svårt att tänka mig. Micaéla görs i Paris av Nicole Car och Escamillo av Roberto Tagliavini.
Anmälningstiden hos resebyrån går ut den 30 september. Redan har över tjugo deltagare anmält sig. 35 platser står till vårt förfogande.
”April in Paris” – vad sägs om det?
Christer Elfversson
Läs mer om vår Parisresa 9-12 april 2019.