Ronnie Hallgren – VD på GO, aug 2014

Ronnie Hallgren Foto: Ola Kjelbye

Ronnie Hallgren Foto: Ola Kjelbye.


Ronnie Hallgren är utsedd till ny VD för GöteborgsOperan av GöteborgsOperans styrelse och han tillträdde sin tjänst i augusti 2014. Ronnie Hallgren har sedan 2005 varit verkställande direktör och teaterchef för Göteborgs Stadsteater. Han är utbildad i regi vid Dramatiska Institutet och har arbetat som regissör på bl. a. Malmö Stadsteater, Malmö Dramatiska Teater och Helsingborgs Stadsteater.

Schaeffer Hall, Home of the College of Liberal Arts & Sciences, Iowa City

Schaeffer Hall, Home of the College of Liberal Arts & Sciences, Iowa City


År 1974 inleddes hans yrkesbana inom scenkonsten. Han har sedan dess varit verksam på flera av Sveriges större teatrar – som konstnärlig chef, teaterchef och regissör. Under sin karriär har han även gjort produktioner för Sveriges Radio och Sveriges Television. Hans har också varit internationellt engagerad med utbyten, samarbeten och gästspel inom scenkonsten mellan olika länder. Under 1993 var han innehavare till en gästprofessur vid University of Iowa, Iowa City i USA där han satte upp August Strindbergs ”Ett drömspel” – ”A Dream Play”.

Har har regisserat ”Sanning och konsekvens” och ”Skrik för livet” för TV-teatern i Malmö. Arbetat med ett 20-tal uppsättningar vid Radioteatern, Sveriges Radio. Han erhöll 1991 Kvällspostens Thaliapris för regin till ”Ett Drömspel” på Malmö Stadsteater. År 1994 blev han utsedd till chef för Älvsborgsteatern, 1999 teaterchef för Bohusläns Teater, 2001 VD/teaterchef för Västsvenska Teater och Dans AB – nuvarande Regionteater Väst.

Under åren 2004-06 ingick Ronnie Hallgren som en av fyra ledamöter i utredningen ”Genus och jämställdhet inom scenkonstområdet” på regeringens uppdrag. Han utsågs till professor i scenisk gestaltning med speciellt fokus på genus vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet. Bland tidigare uppsättningar kan nämnas ”Gustav III”, ”Woyzeck”, ”Lång dags färd mot natt”, ”Måsen”, ”Balansgång”, ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” på Malmö Stadsteater och ”Det var en lördag afton” samt ”En doft av honung”.

Göteborgs stadsteater har han regisserat ”På stranden av världen”, ”Ett år av magiskt tänkande”, ”Lubiewo-Kärleksön” och ”Krapps sista band”. Han har haft en framträdande roll inom sitt område, är flitigt anlitad som expert och driver på utvecklingen av frågor som rör genus, jämställdhet och mångfald inom scenkonsten.

”Ronnie Hallgrens långa och breda erfarenhet från ledande befattningar inom scenkonsten blir en välkommen förstärkning i den fortsatta utvecklingen av GöteborgsOperans verksamhet”, säger Frank Andersson, ordförande i GöteborgsOperans styrelse.

”Det känns både som en gåva och en stor utmaning att få ingå i ledningen för ett av Norra Europas främsta operahus. GöteborgsOperans moderna profil och tilltal, två framstående konstnärliga ledare och husets skickliga medarbetare gjorde det lätt att tacka ja. Jag ser med glädje fram emot att få medverka till att vidareutveckla verksamheten under de kommande åren”, säger Ronnie Hallgren.

”Som en av Västra Götalandsregionens verksamheter har GöteborgsOperan en central roll som arena för scenkonstens och kulturens utveckling i hela Västra Götaland, men den är också en mötesplats och bidrar till att göra Västra Götaland till en attraktiv region, både i Sverige och internationellt. Med sin bakgrund kommer Ronnie Hallgren, att betyda mycket för den fortsatta utvecklingen”, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen.

GöteborgsOperans Vänner instämmer och hälsar Ronnie Hallgren hjärtligt välkommen till GöteborgsOperan vid Christina Nilssons Gata!

Här hittar Du GöteborgsOperans presentation sin nye verkställande direktör på hemsidan.

Här är Göteborgs-Postens artikel från den 20 mars 2014 – ”Hallgren ny chef för Göteborgsoperan”, av Anders Martinsson.

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg