Stipendiater 2015

Vid årsmötet den 9 mars presenterade GöteborgsOperans Vänner sina två stipendiater för år 2015. Årets stipendiater heter Carolina Sandgren och Joakim Brink.

I en notis den 29 mars 2015 har Göteborgs-Posten uppmärksammat de båda pristagarna: ”De prisas av GöteborgsOperans vänner”.

Även i nummer 2-2015 av Tidskriften OPERA noterades pristagarna med text och svart-vit bild på sidan 15.

Joakim Brink och Carolina Sandgren - 2015 års stipendiater. Foto: Eskil Malmberg.

Joakim Brink och Carolina Sandgren – 2015 års stipendiater. Foto: Eskil Malmberg.

Motiveringen för stipendiet till Carolina Sandgren lyder:

För oförglömliga ton- och stilsäkra insatser i så väsensskilda roller som: Oscar, Den blinda poetissan, Adèle, Rosalinda, Fiordiligi, Valencienne, Violetta, Syster Constance, Zerlina, donna Elvira, Angèle Didier, Antonia, Alice Ford, Pamina, Musetta, Grevinnan Almaviva, Grevinnan Folleville, Ortlinde, Tatjana, Marcellina och inte minst Floria Tosca.

Carolina Sandgren presenteras på GöteborgsOperans hemsida på följande sätt:
”Carolina Sandgren, sopran, är utbildad på Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. 1993 fick hon sitt genombrott som Nannetta i Falstaff och Gilda i Rigoletto, båda mot Ingvar Wixell på Stora Teatern i Göteborg.

Carolina Sandgren

Carolina Sandgren, sopran vid GöteborgsOperan.

Efter invigningsföreställningen Aniara 1994 på GöteborgsOperan har hon gästat Kungliga Operan, Drottningholms Slottsteater, Malmö Opera, Det Kongelige Teater och Operaen i Köpenhamn, Welsh National Opera samt Nationaloperan i Prag, Weimar och Essen.”

”Carolina Sandgren är återkommande solist med bland annat Sankt Petersburgfilharmonin och Göteborgs Symfoniker. Nu senast med Sankt Petersburg Radio- och tv-orkester i showen Opera on Ice. Hon har också turnerat i Kina med GWO och med Magnus Rosen band 2013. Carolina Sandgren har gjort flertalet cd-, dvd- och tv-inspelningar. 2013 belönades hon med Göteborgs stads förtjänsttecken.”

Läs mer på Wikipedia om Carolina Sandgren

— & —

Stipendiet till Joakim Brink motiveras på följande sätt:

För att han med sin ljusdesign låter oss följa med mellan olika visuella rum och abstrakta platser på scenen. Via ljuset skapas magi i så olika produktioner som Jenufa, Peter Grimes, Resan till Reims, Trollflöjten, My Fair Lady, Judinnan, Katja Kabanova, Kärlek på lur, Hans och Greta och i Rigolettos cirkustält.

På GöteborgsOperans hemsida kan man läsa mer om Joakim Brink:

”Joakim Brink har på GöteborgsOperan ljussatt en rad uppsättningar, exempelvis Jenufa, Peter Grimes, Resan till Reims, Tannhäuser, Trollflöjten och My Fair Lady.

Joakim Brink, ljusdesigner vid GöteborgsOperan.

Joakim Brink, ljusdesigner vid GöteborgsOperan.

För GöteborgsOperans regionala turnéverksamhet har han gjort ljusdesign till Junker Nils av Eka, En förtrollad afton, Fame, Blodeuwedd, Stoppa Världen! – Jag vill kliva av, The Rocky Horror Show, Kung Baklänges, Erik & Eva och Grymt!.

Joakim Brink har även arbetat på Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Riksteatern i Oslo. Han har ljussatt Simon och Ekarna på Folkteatern i Göteborg, Kharmen på Göteborgs Stadsteater, bl a Måsen, Gökboet, Lodjurets timme och Trettondagsafton på Borås Stadsteater, Bärgningen på Länsteatern i Jönköping och My Fair Lady på Wasa Teater i Finland samt föreställningar på Balettakademien, Konserthuset och Växjö Länsteater.”

— & —

Pristagarna fick förutom stipendiet också var sin get, som de genast gav vidare till en behövande familj. Denna gåva förmedlas genom Barnmissionen vars verksamhet man kan läsa mer om här: Köp, namnge och ge bort en Get till en behövande familj.

Nubisk get. Foto: Wikimedia Commons.

Nubisk get. Foto: Wikimedia Commons.

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg