Stipendiater 2017

GOV-stipendiater 2017

2017 års GOV-stipendiater blev Joakim Kallhed och Mattias Ermedahl, som den 13 mars fick ta emot diplom och stipendium. Foto: Eskil Malmberg.

Årets GOV-stipendiater är Joakim Kallhed och Mattias Ermedahl.

Motivering för stipendiet till Mattias Ermedahl:

”För oförglömliga ton- och stilsäkra insatser på GöteborgsOperan sedan invigningen 1994 i tenorroller som Greve Almaviva, Ferrando, Tamino, Paris, Pelléas och Monostatos, i barytonroller som Ben, Prins Yamadori, Dancaire och Forskarlen och inte minst som regissör, presentatör, upphovsmakare och idéspruta.

Till glädje för kolleger och publik
Operavännernas tack
Varmaste välgångsönskningar inför fortsatt expanderande konstnärskap”

Mattias Ermedahl, född 1971, numera baryton, är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och sedan 1994 engagerad vid GöteborgsOperan.
Här har han, som tenor, gjort en rad roller såsom Gabriel Järnesten (Eisenstein) i Läderlappen, Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla och Pedrillo i Enleveringen ur seraljen.

Tidigare roller är exempelvis; Förste chefstekniker i Aniara, följt av Styrmannen i Den flygande holländaren, Ferrando i Così fan tutte, Cavaliere Belfiore i Resan till Reims, Tamino i Trollflöjten, Chevalier de la Force i Karmelitsystrarna, Paris i Sköna Helena, titelrollen i Pelléas och Mélisande och Don Ottavio i Don Giovanni.

2014 sadlade Mattias om till baryton och har därefter framträtt som Ben i Telefonen och Eric Mathis/Agent 2 i Notorious samt Prins Yamadori i Madame Butterfly.

Bland hans många övriga engagemang kan nämnas Kung Ouf i Chabriers operafars Horoskopet och poeten Giocondo i Rossinis Äkta kärlek sökes på Läckö Slottsopera, Lenskij i Eugen Onegin, Brasilianaren i Pariserliv och Domaren i Carmencita Rockefellerprinsessa av Japan på Malmö Opera, Edwin i Csardasfurstinnan på Nöjesteatern i Malmö liksom roller på Folkoperan i Stockholm, NorrlandsOperan och Wermland Opera.

Sedan 2008 har Mattias även regisserat; Death Knocks av Woody Allen och Christian Joost på Kronhuset i Göteborg, Romeo och Julia i föreställningen ”Starcross’d Lovers” i Vadstena, Fridas Visor, La serva padrona och nypremiären av Rossinis Askungen (2015) samt Jul-trad-i-trion på GöteborgsOperan.

Mattias Ermedahl kommer även att regissera Monstret i Labyrinten, en opera med premiär på Stora scenen 30 maj 2018.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Motivering för stipendiet till Joakim Kallhed lyder:

”För ovärderliga och mångåriga insatser på GöteborgsOperan till glädje
för sångare, musiker och publik.

Repetitör, arrangör, kapellmästare, solist och inspiratör
Operavännernas tack!
Varmaste välgångsönskningar inför fortsatt expanderande konstnärskap”

Joakim Kallhed, född 1964, är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg för Ingemar Bergfelt, där han tog sitt diplom 1990. Vid debutkonserten spelade han Tjajkovskijs pianokonsert med Göteborgs symfoniker. Joakim har spelat in ett antal cd-skivor bland annat på skivmärket Naxos och för Sveriges Radio P2.

På GöteborgsOperan är han en fast punkt som repetitör, men har också dirigerat. Kapellmästarjobbet har han även provat på i olika sammanhang utanför GöteborgsOperan.

2013 medverkade han tillsammans med GöteborgsOperans Danskompani i en turné till USA där han var pianosolist i Beethovens 32 variations.

Det kan nämnas, att han även framträtt i tv tillsammans med Victor Borge.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg