2. Operagåtan – maj 2023

Christers operafråga maj 2023

Med hjälp av brottstycken ur tolv olika arior i min fria, stundtals taffliga, svenska översättning sökte jag i mars månads operafråga de operor som de är hämtade ur. Vilka kunde det vara? Och vem sjunger? Här får du de rätta svaren.

 1. SOPRAN SOM SJUNGER EN AV HELA OPERALITTERATURENS I MITT TYCKE VACKRASTE ARIOR: Var är alla de där vackra ögonblicken av ljuvhet och behag? Vart har alla de där utlovade men bedrägliga utfästelserna tagit vägen? Varför har allt blivit tårar och sorg för mig och minnet av all denna lycka inte försvunnit från mitt inre? Svar: Grevinnan Almaviva i Mozarts Figaros bröllop. 
 2. TENOR (SENAST PÅ GÖTEBORGSOPERAN TOMAS LIND): Tag på dig kostymen och pudra ditt ansikte, folk har betalat och nu vill de roas och om Harlekin stjäl Columbina från dig, så skratta, clown, så kommer de alla att applådera. Svar: Canio i Leoncavallos Pagliacci (Pajazzo)
 3. SOPRAN/MEZZO (I EN ROSSINI-OPERA): Rösten jag hörde nyss ekar här i mitt hjärta; i mitt hjärta har redan Lindoro tagit plats. Svar: Rosina i Rossinis Barberaren i Sevilla.
 4. TENOR (SENAST PÅ GÖTEBORGSOPERAN JOACHIM BÄCKSTRÖM): Blomman som du kastade mot mig har jag bevarat i mitt fängelse, fastän vissnad och torr har den hela tiden behållit sin ljuva doft. Svar: Don José i Bizets Carmen.
 5. SOPRAN (SENAST PÅ GÖTEBORGSOPERAN CAROLINA SANDGREN): Jag levde för konsten, jag levde för kärleken. Jag skadade aldrig någon enda levande själ. Svar: Floria Tosca i Puccinis Tosca.
 6. TENOR (I EN PUCCINI-OPERA): Men min hemlighet är gömd inom mig, mitt namn skall ingen få veta. Nej, nej. Mot din mun ska jag säga det, när det blir ljust och min kyss skall förlösa tystnaden som gör dig till min! Svar: Calaf i Puccinis Turandot.
 7. MEZZO (I EN RIKTIG ”RÖSTMÖRDARARIA” HOS VERDI): Åh, du hemska gåva, åh, du fruktansvärda gåva, som den vredgade himlen skänkte mig. Du som gör mig så fåfäng och arrogant, jag förbannar dig, jag förbannar dig, min skönhet. Svar: Eboli i Verdis Don Carlos. 
 8. BASBARYTON (I DEN SÅ KALLADE ”KATALOGARIAN”): Bland dessa finns bondkvinnor, jungfrur, stadsdamer, grevinnor, baronessor, markisinnor, prinsessor, där finns kvinnor från alla samhällslager, alla utseenden, alla åldrar. Svar: Leporello i Mozarts Don Giovanni.
 9. SOPRAN (I EN PUCCINI-OPERA): En vacker dag ska vi få se en strimma rök stiga över den fjärran horisonten och havet. Och sedan dyker skeppet upp, och då är skeppet vitt, det kommer in i hamnen och skjuter sin salut. Svar: Cho-Cho-San i Puccinis Madama Butterfly.
 10. TENOR MED ROLLNAMNET NEMORINO: En flyktig tår skymtade jag i hennes öga, som om hon avundades alla de ungdomar som skrattande passerade henne. Vad ska jag mer leta efter? Vad ska jag mer leta efter? Hon älskar mig! Ja, hon älskar mig, jag kan se det. Jag kan se det. Svar: Nemorino i Donizettis Kärleksdrycken.
 11. MEZZO (I SÅ KALLAD ”BYXROLL”): Ni kvinnor som vet vad kärlek är, se om jag har det i mitt hjärta, se om jag har det i mitt hjärta. Vad jag känner ska jag tala om för er, det är helt nytt för mig och jag förstår det inte. Jag har en känsla av begär, som nu är både angenäm och plågsam. Svar: Cherubino i Mozarts Figaros bröllop.
 12. TENOR (MED FÖRNAMNET MARIO): Och stjärnorna lyste och jorden doftade, grinden till trädgården knarrade och fotsteg hördes i gruset, hon kom in, doftande, och föll i mina armar. Svar: Cavaradossi i Puccinis Tosca.

Marsfrågan trodde jag skulle bli den hittills lättaste. Men jag bedrog mig. Endast sju rätta svar kom in. Rekordlågt! (Någon förklarade det med att man den här gången inte kunde googla.) Vinnare drogs vid Göran Gademans introduktion till Nabucco den 15 maj. Den här gången var det Gunilla Sandford som hade turen med sig. Grattis till henne!

För tips om maj månads operafråga tackar jag Katarina Trapp, flitig deltagare i mina operagåtor. Det handlar om yrken i olika operor. Att en barberare förekommer i Rossinis Barberaren i Sevilla är ju givet. Men var kan man hitta följande yrkesbeteckningar? Flera rätta svar är säkert möjliga.

 1. Skomakare
 2. Toreador
 3. Riddare
 4. Fångvaktare
 5. Översteprästinna
 6. Sångerska
 7. Kapten
 8. Fiskare
 9. Författare
 10. Piga
 11. Doktor
 12. President
 13. Drottning
 14. Herdinna
 15. Amma
 16. Geisha
 17. Guvernant
 18. Spåkvinna

Skicka din lösning av majfrågan direkt till christer.elfverson@telia.com senast den 15 juli. Vinnare dras den 16 juli. Vinsten är som vanligt ett presentkort på GöteborgsOperan à 200 kronor.


Lycka till!

Christer Elfversson 

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg