”Rigoletto” på tältturné!

GO åker på tältturné under april-maj 2015.

GöteborgsOperan åker på tältturné med 15 föreställningar av Verdis Rigoletto! Det var premiär i Skövde onsdagen den 15 april 2015.

Martin Nyström i Dagens Nyheter recenserade föreställningen den 17 april 2015 – läs om: ”Rigoletto”.

Samma dag skrev Göteborgs-Posten om föreställningen: ”Bländande sångteknik i föreställning på turné”.

Tältturnén rullar nu vidare till och med lördagen den 30 maj 2015 då den avslutas i Tidaholm. ”Rigoletto” kommer på sin färd i Västra Götaland till sju orter. I samband med operabesöket blir det även andra arrangemang, till exempel konserter med lokala artister.

Efter Skövde går tältturnén vidare till Vänersborg 23–25 april, Kungshamn 29 april–2 maj i Sotenäs kommun, Borås 7–9 maj, Partille 13–16 maj och Ulricehamn 21–23 maj samt Tidaholm 28–30 maj. Varje kommun samarbetar i sin tur med flera olika aktörer.

Från GöteborgsOperans Vänner åkte en grupp till Borås den 9 maj – se vidare i Operaresa till Borås 9 maj 2015.

Tältturnén sker i samarbete med kommuner och andra aktörer på spelplatserna och är en viktig del i GöteborgsOperans arbete med att öka intresset för opera och kunna nå ut till fler människor.

Stephen Langridge, konstnärlig ledare för Opera/drama vid GöteborgsOperan säger: ”En av min starka ambitioner för GöteborgsOperan är att riva de hinder som gör att opera kan uppfattas som svår, genom att erbjuda publiken olika och lättillgängliga sätt att uppleva konstformen. Vi hoppas att operatältet ska skapa samma nyfikenhet och uppmärksamhet, som när en cirkus kommer på besök. Väl inne i tältet kommer publiken att få en kraftfull och känslostark upplevelse – ”Rigoletto” på riktigt nära håll. Ett nytt perspektiv för alla som redan kan verket och en dynamisk, lättillgänglig inkörsport för de som aldrig sett en opera.”

Tältet kommer att stå i en vecka på varje plats. Det blir två föreställningar av ”Rigoletto” i ett nytt format och regi av Rikard Bergqvist, varav en för skolelever. Dagen mellan föreställningarna kan kommunen som arrangerar använda sig av tältet, med GöteborgsOperans teknik och tekniker för att ge plats på scen till ortens egna förmågor.

Rigoletto på ett lyxigt men skumt gym:
Den tragiska historien om den olycklige hovnarren, som försöker skydda sin dotter mot världens ondska, och i synnerhet mot den notoriske flickjägaren Hertigen av Mantua – kan berättas om och om igen på nya sätt.

Regissören Rikard Bergqvist berättar den så här: Rigoletto är allt-i-allo på ett lyxigt, men skumt gym. Hans chef, en sexmissbrukande finansman och politiker, inleder en farlig relation med Rigolettos dotter Gilda – och hjälpredan förvandlas till hämnare…

Rikard Bergqvist är en omtalad regissör och textförfattare till framför allt musikaler, nu senast med ”Carmencita Rockefeller – Prinsessa av Japan”. Härom året regisserade han sin första opera, ”Trollflöjten”, på GöteborgsOperan. En debut som ledde till fulla hus och mycket fina recensioner.

Mats Persson, foto: Camilla Simonson.

Narren Rigoletto spelas av Mats Persson i vårens tältversion, foto: Camilla Simonson.

GöteborgsOperans ”Rigoletto” är Verdis opera i nytt format: tre musiker, tre solister Mats Persson (Rigoletto), Tomas Lind (Kungen) och Sofie Asplund (Gilda) och en kör och fem artister i flera roller:
* Peter Loguin som (Sparafucile/Monterone)
* Karolina Blixt som (Maddalena/Giovanna/Cepranos fru/Assistenten)
* Erik Lundh som (Marullo/kör)
* Jonas Olofsson som (Borsa/kör)
* Karl Peter Eriksson som (Ceprano/kör)

Erik Lundh fick 2013 stipendium av Teaterorden TSO i Göteborg.
Jonas Olofsson var en av GöteborgsOperans Vänners stipendiater 2014.

I operatältet hamnar publiken riktigt nära händelsernas centrum. Det blir underhållning, skruvad samhällssatir och stark passion. Allt berättat på svenska – och med italienskt driv!

GO åker på tältturné under våren 2015.

cropped-go_vanner_logo_horisontell_jpg.jpg